8.02.2016 - Tur i skoven

Follow us:

8.2.2016

Tur i skoven

 

I går besluttede jeg at tage en tur i skoven tæt på mit hus og kigge efter medicinske svampe. Vejret var perfekt, høj sol, ingen vind, lyset og luften er helt specielt på sådan en dejlig vinterdag.

Mit mål var at finde Broget Ledersvampe (Tyrkie Tail) og lave varmvand ekstrakt. Jeg er ikke svampekender, men blot en internet nørd, der så nogle flotte billeder af medicinske svampe og læste om deres medicinske egenskaber. Nu var det på tide, at går ud i naturen og selv samle medicinske svampe, i stedet for blot at købe kosttilskud.

Jeg viste godt, at jeg skulle kigge, på faldne stammer og tykke grene, for det var der, jeg havde den største chance for at finde noget. Februar måned er på ingen måde svampesæson og der er få svampe i skoven. Og jeg ledte, ledte og ledte i timevis.

Desværre ingen Tyrkie Tail, men, men, men..... Der var noget andet meget mere sjælden og spændende, nemlig Tøndersvamp og Gul Bævresvamp. Og jeg fandt noget som jeg troede var chaga. Desværre var det kun kulsvamp. Kulsvamp er alvorlig skadevoldende svamp som angriber træer og ingen medicinske egenskaber har.

Men så undersøgte jeg Tøndersvamp og Gul Bævresvamp, og her er et kort resume:

Tøndersvamp (Fomes fomentarius) eller på engelsk Ice man fungus er en hård og uspiselig svamp. Navnet Ice man fugus henviser til arkæologisk opdagelse af 5000 år gammel neolitiske mand der havde tre stykker tøndersvampe hos sig. Hvis man saver toppen af en tøndersvamp og sætter ild til dens indre, gløder den i mange timer. Det menes, at stenaldermennesker brugte tøndersvamp til at transporteret ild.

Te lavet af Tøndersvamp er højt værdsat i kinesisk og russisk naturmedicin og den siges at have følgende medicinske egenskaber:

-Fjerner toksiner og kræftfremkaldende stoffer fra kroppen

-Gendaner normal metabolisme

-Anti-mikrobiel aktivitet

-Leverregenerering

-Minimerer de negative virkninger af kemoterapi og strålebehandling

-Vægttab ved at skabe enzymer i leveren

-Forstoppelse

-Uren ansigt

-Sårheling

Gul bævresvamp (Tremella mesenterica) hedder på engelsk Yellow Brain, hvilket er ganske sigende for dens udseende. I tørt vejr syner den som små, faste, orangegule vækster på gamle grene. Kommer der fugt i vejret forvandler svampen sig som en sjov gul masse der nærmest ligner en gul hjerne.

I følge amerikansk herbalist Anna Sitkoff har Gul bævresvamp følgende medicinske egenskaber:

-Fugter og plejer huden

-Nærer lunge, mave og nyre

-Styrker knogler, hjælper med at opretholde idealvægt

-Er slimløsende

Man kan lave sjove vingummier af Gul bævresvamp. Hvis du tør lave dem, her er opskrift:

Ingredienser: 4 store stykker af Gul bæversvamp, to kopper sukker, to kopper vand

Opskrift: Varm vand og sukker sammen indtil sukkeret er opløst. Tilføj svampen og lad det ulme på lav temperatur i cirka en time, eller indtil du får en ønsket vingummiagtig konsistens. Opbevar i køleskabet.

Det er min første svampejagt. Jeg glæder mig til næste fridag med godt vejr, så jeg igen kan tage ud i skoven og undersøge om der er andre spændende svampe at finde.

 

Mirela

 

Copyright © 2018 helsesvampe.dk

 

 

Formålet med denne webside er at informere om den viden, der findes om medicinske svampe. Hvordan denne viden anvendes er op til den enkelte. Vi kan ikke holdes ansvarlig for tab eller skader, som påstås at stamme fra informationer eller forslag fra denne webside.