Cordyceps

Follow us:

Cordyceps

(Cordyceps species) - Snyltekølle

 

Cordyceps (cordyceps species) eller snyltekølle har været anvendt i kinesisk og tibetansk medicin i århundreder for at beskytte lungerne, nyrerne og reproduktive organer. Denne svamp blev først populær i Vesten i 1993, da kvindelige kinesiske atleter brød flere verdensrekorder og nævnte Cordyceps som et vigtigt bidrag til denne succes.

 

Cordyceps giver en bred vifte af aktive forbindelser, der er ansvarlig for svampens medicinske og farmakologiske virkninger. Svampen indeholder mange proteiner, kulhydrater, olier, vitamin B-1, B-2, B-12, E og K samt aktive medicinske stoffer, såsom adenin, adenosin, inosin, thymin, cordycepin, cordyheptapeptide , mannitol og ergosterol. (1)

 

 

Sundhedsmæssige virkninger

 

Øger fysisk præstation og udholdenhed

Flere kliniske forsøg har vist, at Cordyceps øger iltoptagelse i røde blodlegemer og dermed forbedrer fysisk præstation, reducerer træthed og oxidativ stress. I Asien bliver Cordyceps ofte brugt af sportsfolk, men også af ældre mennesker, der hævder, at svampen betydeligt forbedrer deres livskvalitet. Kosttilskud lavet af Cordyceps bruges ofte af bodybuildere, da det forkorter restitutionstid efter træning. Mennesker der lider af binyretræthed kan også have stor glæde af cordyceps kosttilskud.(1)

 

Anti-aging fordele

Cordyceps menes at reducere fysiske tegn på ældning pga. sine antioxidative egenskaber. I et dyrforsøg var Cordyceps tilskud positivt korreleret med forbedret indlæring og hukommelseskapacitet, der også bliver svækket med alderen(1)

 

 

Øger sekslyst og fremmer fertilitet

Ud over sin traditionelle brug i behandlingen af nedsat libido og erektil dysfunktion, kan Cordyceps være gavnligt for både mandlig og kvindelig fertilitet.

Forskning viser, at dagligt forbrug af Cordyceps stimulerer produktion af sperm og forbedrer dens kvalitet, kvantitet samt morfology (størrelsen og formen af sæd). Cordyceps hjælper med at opretholde god hormonel balance i kroppen, der støtter kvindernes fertilitet.(2)

 

Astma

Flere aktive stoffer i Cordyceps, herunder cordycepin og adenosin menes at have stimulerende virkning på lunge-epitelceller (celler der beskytter lungerne mod skadelige stoffer).

Cordycepin virker afslappende på lungerne og stimulerende på åndedræt, og derfor kan denne svamp anvendes til behandling af astma, kronisk bronkitis og KOL. (1)

 

Nyresygdomme

Den traditionelle brug af Cordyeps til beskyttelse af nyrer, blev bekræftet i flere videnskabelige undersøgelser.

Disse undersøgelser rapporter om forbedret nyrefunktion hos patienter med kronisk nyresvigt og hurtigere restitutionsproces af patienter med nyreskade fremkaldt af antibiotika.(1)

 

Leversygdomme

Cordyceps kan være et gavnligt supplement for dem, der lider af nedsat leverfunktion, herunder hepatitis og fedtleversygdom.(3)

 

Bivirkninger

Cordyceps svampe er generelt veltolereret af mennesker. Milde bivirkninger kan omfatte diarre, maveproblemer og mundtørhed. Disse bivirkninger er som regel sjældne og passerer hurtigt.

Der er visse grupper af mennesker, som ikke er velegnet til Cordyceps tilskud, herunder dem med lidelser i immunsystemet.

 

1.”Medicinal Value of the Caterpillar Fungi Species of the Genus Cordyceps - A Review”, John Holliday* & Matt Cleaver; International Journal of Medicinal Mushrooms, 10(3):219–234 (2008)

2.”Tracing Historical Perspective of Cordyceps Sintesis- An Aphrodisoac In Sikkim Hima–Laya”; Ashok Kumar Panda

3.”Inhibitive effect of cordyceps sinensis on experimental hepatic fibrosis and its possible mechanism”; Yu-Kan Liu, Wei Shen; World Journal of Gastroenterology 2003;9(3):529-533

 

 

Formålet med denne webside er at informere om den viden, der findes om medicinske svampe. Hvordan denne viden anvendes er op til den enkelte. Vi kan ikke holdes ansvarlig for tab eller skader, som påstås at stamme fra informationer eller forslag fra denne webside.

 

 

Copyright © 2018 helsesvampe.dk