Svampe

Follow us:

Medicinske svampearter

Det er anslået, at der findes over 1,5 mil. af svampearter i verden. Mindst 270 svampearter er kendt for at have forskellige medicinske egenskaber, men der er formodelig mange flere.

Medicinske svampe blevet værdsat af kulturer rundt om i verden for deres terapeutiske potentiale, især i Japan, Kina og Rusland.

Legenden siger at svampen Lion`s mane giver ”nerves of steel and memory of the lion”, svampen Reishi ” mushrom og immortality” beskytter mod alle sygdomme og giver en et langt og vitalt liv.

I Kina er der idag meget opmærksomhed omkring disse svampe, idet videnskabelig forskning viser, at de virker beskyttende og bevarende for helbredet. Der er formodentlig noget sandhed i disse legender.

 

Medicinske svampe og forskning

Den første store videnskabelige undersøgelse af medicinske svampe er en epidemiologisk undersøgelse foretaget af Dr. Tetsuo Ikekawa af National Cancer Institute of Japan. Han sammenlignede kræfttilfælde i Nagano Prefecture fra 1972 til 1986.

Han fandt ud af at kræfttilfælde i landmændenes familier der dyrkede svampe var betydeligt lavere end i familier der ikke dyrkede svampe ( Ikekawa 1989). Siden Dr. Ikekawa offentliggjorde sine forskningsresultater i 1980èrme, blev der i Japan og Kina intensivt forsket i svampenes anticarcinogene egenskaber.

Denne forskning resulterede i, at ekstrakt af medicinske svampe idag bruges som en del af standard kræftbehandling på de japanske sygehuse. (1)

 

Farmaceutiske firmer i vesten er i de sidste 10 år for alvor begyndt at forske i medicinske svampe, der i århundrede er blevet brugt i traditionel folkemedicin. Der forskes i svampenes anticarcinogene, antibakterielle, antivirale, immunomodulerende og neuroregenerative virkninger.

 

Medicinske svampe som adaptogener

Forskning er især optaget af svampenes adaptogene egenskaber.

Adaptogener er stoffer, der både er i stand til at stimulere og hæmme de samme kropslige funktioner, alt afhængigt af det aktuelle behov.

Forklaringen på dette paradoks er, at adaptogener fortrinsvis indvirker på de overordnede regulations systemer i hjernen og nervesystemet, det hormonale system og immunsystemet.

Adaptogener øger således modstandskraften overfor stress af både fysisk og psykisk art samt overfor infektioner.

De aktive indholdsstoffer bevirker, at kroppen generelt bliver bedre til at administrere energi: energiniveauet øges i dagtimerne, mens nattesøvnen bliver dybere og roligere.(2)

 

1.Medicinal Mushrooms for Cellular Defense, Immunity & Longevity, Hoobs C. S. 7

2.Medicinal Mushrooms- The Essential Guide, s. 17

 

 

Formålet med denne webside er at informere om den viden, der findes om medicinske svampe. Hvordan denne viden anvendes er op til den enkelte. Vi kan ikke holdes ansvarlig for tab eller skader, som påstås at stamme fra informationer eller forslag fra denne webside.

 

 

Copyright © 2018 helsesvampe.dk